Warning: foreach() argument must be of type array|object, string given in /home2/stiriprahovene/public_html/wp-content/themes/barta/inc/modules/rt-post-ticker.php on line 24

Focar de gripă aviară, la doi paşi de Prahova!

focar-de-gripa-aviara,-la-doi-pasi-de-prahova!

V. Stoica

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Prahova informează toți crescătorii de păsări că, în ultima perioadă, s-au confirmat focare de gripă aviară înalt patogenă- subtipul H5N8 la păsările domestice din exploataţii comerciale, precum și la păsările de curte, în mai multe state membre, precum și în România, la o exploataţie comercială de palmipede (rațe și gâște), din judeţul Ilfov.
Statele care au raportat focare de gripă aviară înalt patogenă la păsările domestice sunt Marea Britanie (2 focare), Danemarca, Belgia, Italia, Franța, Germania (7 focare), Olanda (4 focare), Norvegia, Polonia, Slovenia, Suedia (1 focar) și Ungaria (4 focare).
De asemenea, potrivit DSVSA, au fost confirmate focare de aviară înalt patogenă din subtipul H5 și în Ucraina, țară terță, în regiunile Mykolaiv, Kiev și Kherson.
Ținând cont de această situație epidemiologică, proprietarii de păsări și fondurile cinegetice trebuie să respecte măsurile impuse de autoritățile sanitar-veterinare.
Astfel, exploatațiile comerciale au obligația de reactualizare, în regim de urgență, a măsurilor generale și specifice de biosecuritate aplicabile la nivelul exploatațiilor de păsări, conform Ordinului A.N.S.V.S.A. nr. 21/2018; de înăsprire a măsurilor specifice de biosecuritate, pe cele trei niveluri de risc (zona administrativă, zona profesională, zona de producție), existente la nivelul unei exploatații comerciale; supraveghere a păsărilor domestice sub raportul gripei aviare prin teste serologice RIHA pentru subtipurile H5/H7.
În gospodăriile populației, trebuie evitat contactul direct și indirect între păsările sălbatice vii, în special cele de apă și păsările domestice de curte; astfel este interzis accesul păsărilor domestice (în special rațe și gâște) la luciuri de apă, lacuri, bălți, râuri și orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală; separarea în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităților, a rațelor și gâștelor de alte păsări domestice; hrănirea și adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită la care nu pot avea acces păsările sălbatice; interzicerea intrării mai multor persoane în zona de exploatare a păsărilor domestice, mișcările limitându-se, pe cât posibil, la o singură persoană (proprietarul exploatației); se vor aplica măsuri suplimentare de evitare a introducerii/diseminării unei eventuale infecții prin folosirea de încălțăminte diferită în spațiul de exploatare a păsărilor domestice sau a unui amplasament special amenajat pentru dezinfecția încălțămintei; se va acorda o atenție sporită asupra riscurilor introducerii și diseminării bolii de către vânători, care pot transmite virusul de la sălbatic la domestic prin păsări vânate și prelucrate în exploatațiile nonprofesionale sau prin echipamentele (ustensilele) folosite la vânătoare. De asemenea, cumpărarea de carne de pasăre, ouă şi produse din carne de pasăre se va face numai din magazinele autorizate, fiind obligatorie notificarea medicului veterinar de liberă practică concesionar și a D.S.V.S.A. Prahova asupra oricărei suspiciuni de boală, caz de mortalitate și morbiditate manifestate la păsările domestice aflate în proprietate. Pe fondurile cinegetice, este obligatorie inspectarea periodică a habitatelor păsărilor sălbatice de către gestionarii fondurilor de cinegetice nominalizaţi pe fiecare fond, iar orice modificare apărută în starea de sănătate a păsărilor sălbatice se va anunţa de urgenţă la DSVSA Prahova; recoltarea în vederea examinării a păsărilor sălbatice bolnave, muribunde și/sau a păsărilor găsite moarte, în mod deosebit a speciilor de păsări de apă/migratoare (speciile-ţintă) pentru care s-a dovedit că riscul este mai mare de a fi contaminate cu virusul gripei aviare și de a-l transmite, fiind vizate în mod deosebit, zonele apropiate de cursurile de apă/luciuri de apă, păsări ce trebuie aduse la LSVSA Prahova.
D.S.V.S.A. Prahova a notificat, în scris, exploatațiile comerciale de păsări, Consiliile Locale și administratorii fondurilor cinegetice de pe raza județului, cu privire la măsurile specifice care trebuie luate în vederea minimalizării riscurilor de apariție a influenței aviare de înaltă patogenitate.

administrator

Related Articles

Lasă un răspuns