Decesul unei persoane apropiate reprezintă o încercare grea pentru fiecare om, iar lucrurile pot fi mult mai complicate atunci când decesul are loc în străinătate. Dorința de a aduce persoana decedată acasă este mai mult decât justificată, însă întregul procedeu nu este chiar atât de simplu.
Dat fiind numărul mare de români care au ales să lucreze peste granițe, informațiile despre repatrierea unei persoane decedate în altă țară sunt mereu bine-venite. Prin urmare, în acest articol ne-am propus să prezentăm mai multe informații și sfaturi utile pentru repatrierea persoanelor decedate în altă țară.
Ce trebuie să faci atunci când o persoană apropiată a decedat în străinătate
Așa cum spuneam, foarte mulți români locuiesc în străinătate, prin urmare situațiile în care familia din România se vede nevoită să repatrieze o persoană decedată nu sunt deloc rare. Practic, statisticile vorbesc despre un număr de aproximativ 2500 de români care mor anual într-o țară străină.
Timpul, în astfel de situații, este foarte limitat, iar de aceea majoritatea persoanelor aleg să solicite ajutorul unor specialiști. De exemplu, dacă locuiești în sector 4, ai putea avea în vedere colaborarea cu o firmă de Servicii Funerare Sector 4 iar astfel problema cu care te confrunți va fi rezolvată mult mai ușor.
În oferta multor firme de servicii funerare se regăsește și serviciul de repatriere, prin urmare ai putea avea în vedere solicitarea ajutorului unei astfel de firme, iar astfel întreaga procedură va fi cu mult simplificată.
Pașii pe care trebuie să îi ai în vedere atunci când dorești să repatriezi o persoană decedată în străinătate
Sunt și cazuri în care, din diverse motive, familia preferă să se ocupe personal de repatrierea persoanei decedate. În acest caz, trebuie să oferim câteva sfaturi ce se pot dovedi a fi de mare ajutor într-o astfel de situație:
- Un prim pas pe care va trebui să îl faci implică înregistrarea decesului în baza autorităților locale din țara în care s-a produs decesul iar uneori poate fi necesară înregistrarea sa chiar și la Consulatul României;
- După ce Ambasada / Consulatul României sunt informate despre deces, aceștia se fac obligați ca la rândul lor să anunțe Ministerul Administrației și Internelor din țară, având și datoria de a informa familia despre deces;
- Apoi se eliberează un certificat de deces românesc de către Ambasada sau Consulatul României în baza certificatului de deces eliberat de către instituția competentă din țara în care s-a produs decesul, precum și în baza altor acte impuse de către legislația din țară;
- Există și cazuri în care decesul nu este înregistrat la Ambasadă sau la Consulat, cazuri în care autoritățile române se vor ocupa de eliberarea certificatului de deces românesc. Sigur, acest lucru se va face în baza documentelor oferite de autoritățile din țara în care a avut loc decesul.
Costurile pentru repatrierea unei persoane decedate nu sunt deloc mici, iar acesta poate fi un alt motiv pentru care ar trebui să ai în vedere colaborarea cu o firmă de pompe funebre. Acestea vor sprijini familia îndoliată nu numai ocupându-se de repatriere, ci totodată asigurând servicii funerare și de transport cu ajutorul poliței de asigurare.
Alege să colaborezi cu o firmă de servicii funerare care pune accent pe profesionalism, precum Funerare Alexandru, iar orice problemă întâmpinată va putea fi rezolvată fără prea multe bătăi de cap.