Warning: foreach() argument must be of type array|object, string given in /home2/stiriprahovene/public_html/wp-content/themes/barta/inc/modules/rt-post-ticker.php on line 24

Reacția conducerii Electrica după perchezițiile din Prahova. Cum funcționa rețeaua de furt de curent electric în care erau implicați și doi funcționari publici

reactia-conducerii-electrica-dupa-perchezitiile-din-prahova.-cum-functiona-reteaua-de-furt-de-curent-electric-in-care-erau-implicati-si-doi-functionari-publici

Polițiștii anticorupție de la DGA au descins astăzi la 15 adrese din Prahova unde locuiesc membrii unei rețele infracționale specializată în furt de energie electrică, modificarea fără drept a componentelor instalațiilor energetice, executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare. În ”afacere” erau implicați și doi funcționari publici, acuzați de luare de mită și trafic de influență.

Reprezentanții Electrica au reacționat după comunicatul DGA astfel:

Electrica SA informează că sprijină investigaţia demarată de autorităţi în judetul Prahova în ceea ce priveşte furturile de energie electrică şi îşi reafirmă angajamentul privind respectarea legilor şi a tuturor reglementărilor care îi sunt aplicabile în toate activităţile pe care le desfăşoară.

“Electrica aplică o politică de toleranţă zero în ceea ce priveşte astfel de practici şi asigură toate părţile interesate că, în absolut toate situaţiile de acest fel, societăţile din cadrul Grupului Electrica cooperează deplin şi transparent cu autorităţile, prin punerea la dispoziţie cu celeritate a documentelor şi informaţiilor necesare, inclusiv a rezultatelor anchetelor interne desfăşurate în ultima perioadă”, a declarat Corina Popescu, Director General Electrica SA.

Electrica consideră că este atât în interesul consumatorilor, cât şi al companiei, ca astfel de practici să fie descoperite, dovedite şi pedepsite conform legilor în vigoare.

Fiind vorba despre o anchetă în derulare, compania se abţine de la alte comentarii, până la finalizarea investigaţiilor, au transmis oficialii Electrica într-un comunicat citat de adevarul.ro.

Comunicatul Direcției Generale Anticorupție:

Astăzi, 18 ianuarie 2021, polițiști anticorupție din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Prahova, cu sprijinul Serviciului Anchete, Serviciului Județean Anticorupție Buzău și Serviciului Județean Anticorupție Dâmbovița, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, pun în executare zece mandate de percheziție domiciliară (cinci mandate la sediul sau punctul de lucru al unor societăți comerciale și alte cinci la domiciliile suspecților), precum și cinci mandate de aducere emise pe numele a doi suspecți funcționari publici și alte trei persoane fără calitate specială.

În cauză se efectuează cercetări față de cei cinci suspecți, pentru săvârșirea mai multor  infracțiuni, respectiv de constituire a unui grup infracțional organizat, luare de mită, dare de mită, trafic de influență, furt de energie electrică, modificarea fără drept a componentelor instalațiilor energetice, executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare, favorizarea făptuitorului, omisiunea sesizării și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice.

În cauză s-a stabilit ca mod de operare următoarea metodă:

Unul dintre suspecți, deținător al mai multor spații industriale și rezidențiale, punea la dispoziție spații unde urmau a fi desfășurate activități puternic consumatoare de energie electrică, respectiv instalații clandestine de branșare la energie electrică. Aceste instalații erau puse în manoperă și protejate de cei doi suspecți funcționari publici.

Un alt suspect se ocupa, în principal, de identificarea de potențiali clienți ce aveau nevoie de energie electrică de mare putere fără a fi contorizată. Prin prisma relației cu unul dintre suspecții funcționari publici, acesta se ocupa de obținerea avizelor necesare punerii în funcțiune a instalațiilor, modificării de putere și punerea în manoperă a branșamentelor.

Cel de-al doilea suspect funcționar public se ocupa efectiv de realizarea branșamentelor clandestine și avea rolul de a remite sume de bani angajaților societății de distribuție cu putere de decizie.

Cercetările vor fi continuate la sediul unității de parchet pentru stabilirea întregii activități infracționale a tuturor persoanelor implicate.

În cauză, suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția de Operațiuni Speciale și Serviciul Operații din cadrul D.G.A.

La activitățile de percheziții se beneficiază de sprijin din partea Grupării Mobile de Jandarmi “Matei Basarab” Ploiești.

Articolul Reacția conducerii Electrica după perchezițiile din Prahova. Cum funcționa rețeaua de furt de curent electric în care erau implicați și doi funcționari publici apare prima dată în Observatorul Prahovean.

administrator

Related Articles

Lasă un răspuns