Warning: foreach() argument must be of type array|object, string given in /home2/stiriprahovene/public_html/wp-content/themes/barta/inc/modules/rt-post-ticker.php on line 24

Rapelul pentru imunizarea împotriva COVID-19 poate fi întârziat până la 42 de zile după administrarea primei doze

rapelul-pentru-imunizarea-impotriva-covid-19-poate-fi-intarziat-pana-la-42-de-zile-dupa-administrarea-primei-doze

A doua doză de administrare ( rapelul) pentru vaccinul împotriva COVID-19 poate fi programată în intervalul de 21-28 de zile după administrarea primei doze, conform prospectului vaccinurilor produse de Pfizer-BioNTech și Moderna, dar poate fi întârziată și până la 42 de zile, potrivit studiilor, „fără afectarea eficacității”, a anunțat vinerea trecută Comitetul național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19, anunță Hotnews.
Precizările vin după ce mulți români care se programează la vaccin nu găsesc loc pentru rapel în termen de 21-28 de zile, așa cum recomandă prospectul vaccinului, în condițiile în care cantitățile de vaccin livrate în România nu sunt constante, iar săptămâna trecută s-au înregistrat întârzieri. Reprezentanții Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 precizează, însă, că „persoana este anunțată, în mod automat, când este programată la rapel și nu se pune problema la acest moment de amânare a rapelului la nicio persoană”. Potrivit prospectul vaccinului Comirnaty, produs de Pfizer și BioNTech, „Comirnaty se administrează intramuscular după diluare, sub forma unei scheme cu două doze (a câte 0,3 ml), la un interval de cel puțin 21 zile una de alta. Persoanelor cărora li s-a administrat o doză de Comirnaty trebuie să li se administreze a doua doză de Comirnaty pentru completarea schemei de vaccinare.”
În ceea ce privește vaccinul produs de Moderna, în cazul acestuia, rapelul este recomandat în prospect la 28 de zile de la administrarea primei doze. Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite a anunțat că a modificat intervalul recomandat între administrarea primei și celei de-a doua doze de vaccin cu tehnologia ARN mesager, rapelul putând fi întârziat până la 6 săptămâni.
„A doua doză ar trebui administrată cât mai aproape posibil de perioada recomandată”, se arată în recenta îndrumare transmisă de CDC.
„Însă, dacă nu este posibilă respectarea intervalului recomandat, a doua doză a vaccinurilor împotriva Covid-19 a Pfizer-BioNTech și Moderna poate fi programată pentru administrare cu până la 6 săptămâni distanță (42 de zile) după prima doză”, afirmă CDC. Experții Organizației Mondiale a Sănătății au anunțat și ei, tot vinerea trecută, că administrarea rapelului poate fi amânată până la 6 săptămâni.

administrator

Related Articles

Lasă un răspuns