PNL, USR-Plus și UDMR și-au împărțit funcțiile de prefect, pe județe, după ce legea a fost modificată astfel încât reprezentantul Guvernului în teritoriu va fi un politician, nu un înalt funcționar public. Astfel, potrivit unor surse politice, Prahova va avea un prefect numit de PNL. Actualul prefect, Cristian Ionescu, este apolitic și a ajuns în această funcție în decembrie 2019, după o carieră la ANAF.
Potrivit unor surse politice citate de Adevărul, liberalii vor pune prefect în: Alba, Bistriţa Năsăud, Braşov, Bihor, Botoşani, Braşov, Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Hunedoara, Iaşi, Ilfov, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Teleorman, Vâlcea şi Vrancea.
USR-PLUS a reuşit să obţină, la rândul său, unităţi administrative puternice, cum ar fi Bucureştiul şi Timişul. Lista USR-PLUS va fi: Argeş, Bacău, Brăila, Bucureşti, Buzău, Galaţi, Gorj, Harghita, Ialomiţa, Maramureş, Suceava, Timiş, Tulcea, Vaslui.
UDMR va avea cinci prefecţi, adică pe cei din Arad, Cluj, Covasna, Sălaj şi Satu Mare
Cristian Ionescu, actualul prefect de Prahova a fost inspector superior antifraudă la Direcția Generală Antifraudă Fiscală – ANAF – Direcția Control Activități cu Risc Fiscal și Intervenție Rapidă. Este absolvent al Facultății de Comerț Marketing – Academia de Studii Economice București și a înlocuit-o din funcție pe Mădălina Lupea, în prezent consilier județean din partea Pro România.
Reamintim că Guvernul Câțu a aprobat în şedinţa de miercurea trecută modificarea OUG 57/2019 privind Codul administrativ referitor la statutul prefectului şi subprefectului, aceste funcţii urmând să fie unele de demnitate publică, iar cei care le dețin vor putea fi membri de partid. Guvernul a adoptat această OUG în condițiile în care Constituția României arată la articolul 123 că ”atribuţiile prefectului se stabilesc prin lege organică”.
”În şedinţa de guvern de astăzi a fost aprobată ordonanţa de urgenţă prin care prefecţii devin demnitari. (…) Este un proiect care a fost asumat de către coaliţia de guvernare prin programul de guvernare, iar astăzi am aprobat această ordonanţă de urgenţă (…) Nu este politizare a funcției, este o reașezare a acestei funcții. E un obiectiv asumat în programul de guvernare”, a precizat premierul Florin Cîțu la finalul ședinței de guvern.
La rândul său, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a precizat că prin această ordonanță de urgență a fost reglementat în drept ceea ce există de fapt.
”În realitate, de foarte mulți ani, indiferent de guvernare, avem în funcțiile de prefect și subprefect oameni politici. Terminăm cu această ipocrizie. Oamenii politici, prin diverse concursuri, ajung în corpul funcționarilor publici și apoi sunt numiți prefecți sau subprefecți. Pe reglementarea actuală a Constituției, funcția de prefect trebuie să fie de demnitate publică”, a precizat Cseke Attila.
Articolul PNL, USR-Plus și UDMR și-au împărțit funcțiile de prefect. La Prahova va fi numit de liberali apare prima dată în Observatorul Prahovean.