Warning: foreach() argument must be of type array|object, string given in /home2/stiriprahovene/public_html/wp-content/themes/barta/inc/modules/rt-post-ticker.php on line 24

O ingineră chimistă care a lucrat în Ploieşti a descoperit că parizerul consumat în anii ’80 era radioactiv

o-inginera-chimista-care-a-lucrat-in-ploiesti-a-descoperit-ca-parizerul-consumat-in-anii-’80-era-radioactiv

O ingineră chimistă care a lucrat în Ploieşti a descoperit că parizerul consumat în anii ’80 conținea un adeziv radioactiv. Aceasta era angajată la o sucursala din Ploiești a Inspectoratului General de Stat pentru Controlul Calității Mărfurilor. Totul a ieşit la lumină după ce chimista Vasile Marilena a avut curiozitatea să verifice ce conţineau 49 de probe luate din preparatele din carne care se comercializau în București și Ploiești (salamuri, mezeluri, parizer etc.).în anii ’80

Acesta a descoperit că un adeziv „alimentar”, folosit în anii ’80 în mâncarea din magazine, era radioactiv.

După mulţi ani de la descoperire, povestea inginerei a fost spusă pe Facebook de Mihai Demetriade, consilier superior la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității – CNSAS. El a scris cum a descoperit femeia că parizerul era cancerigen, dar și cum au mușamalizat comuniștii totul, transmite europafm.ro.

Descoperirea a fost atât de gravă încât, peste câteva zile de numele ei aveau să afle de la Emil Macri (șeful Direcției a II-a a DSS), Iulian Vlad (adjunctul ministrului de Interne), până la Postelnicu și Ceaușescu.

Pentru a reduce importurile de adjuvanți alimentari, pe fondul politicii generale de reducere a cheltuielilor valutare, oficialii români au luat decizia în 1982 ca în fabricarea mezelurilor să folosească un adeziv „alimentar” produs de Combinatul de Îngrășăminte Chimice Valea Călugărească. Era vorba de fosfoliant, potrivit sursei citate.

Fosfoliantul se folosea în preparatele de carne în România comunistă din 1982, fără ca produsul să fi fost vreodată omologat ca unul destinat utilizării în producția alimentară.

Din cauza radioactivității foarte mari, leziunile provocate de fosfoliant erau ireversibile. Pentru copii și femeile gravide efectele erau extrem de grave.

Vezi şi https://republikanews.ro/cea-mai-faimoasa-partie-neagra-din-romania/?fbclid=IwAR34-ZmwjDab1mvdai8Bwoca5c8HZpGKnYaPggUbFzO5Z2h7TAA44pOHOKw

Vezi şi https://republikanews.ro/cea-mai-salbatica-si-frumoasa-zona-din-prahova/?fbclid=IwAR3qzcmf_E755ZHz-aq7HiJff_0vdIZPexcP0QAhzAROaC6gC2ru4_clwz4

Vezi şi https://republikanews.ro/incendiu-camion/

Pentru mai multe ştiri, vizitaţi site-ul republikanews.ro

sursa romani-buni.info

Post-ul O ingineră chimistă care a lucrat în Ploieşti a descoperit că parizerul consumat în anii ’80 era radioactiv apare prima dată în republikaNEWS.

administrator

Related Articles

Lasă un răspuns