Warning: foreach() argument must be of type array|object, string given in /home2/stiriprahovene/public_html/wp-content/themes/barta/inc/modules/rt-post-ticker.php on line 24

Lista bolilor cronice stabilite pentru etapa a doua a campaniei de vaccinare anti-COVID în România

lista-bolilor-cronice-stabilite-pentru-etapa-a-doua-a-campaniei-de-vaccinare-anti-covid-in-romania

Lista bolilor cronice stabilite pentru etapa a doua a campaniei de vaccinare împotriva COVID în România, care va începe după 15 ianuarie, a fost definitivată și trimisă direcțiilor de sănătate publică, a anunțat coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, potrivit Hotnews.
După 15 ianuarie în România va începe etapa a doua a campaniei de vaccinare, în care vor fi incluse persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, „în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate” și „lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale”.
Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 a transmis lista completă a bolilor cronice stabilite pentru etapa a doua a campaniei de vaccinare împotriva COVID, aceasta fiind trimisă direcțiilor de sănătate publică.
În conformitate cu dovezile științifice actuale, în categoria ,,boli cronice” se încadrează oricare dintre următoarele afecțiuni: Diabet zaharat, Obezitate,Alte boli metabolice, inclusiv congenitale, Afecțiuni cardiovasculare, Afecțiuni renale, Afecțiuni oncologice, Afecțiuni pulmonare, Afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down, Afecțiuni hepatice moderate/severe, Afecțiuni autoimune, Imunodepresii severe: pacienți transplantați, cu consult medical prealabil, pacienți care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienți infectați cu HIV/SIDA.
Coordonatorul campaniei de vaccinare a spus că pacienții cu astfel de afecțiuni și care vor să se vaccineze trebuie să ia legătura cu medicul de familie, pentru că ei vor fi programați pentru vaccinare prin intermediul medicului de familie. Dacă nu au medic de familie, se pot programa pentru vaccinare împotriva COVID prin call center, prin direcțiile de asistență socială din primării sau prin aparținători.
Întrebat dacă pacientul cu boli cronice trebuie să meargă la vaccinare cu documente medicale justificative, Valeriu Gheorghiță a spus că nu trebuie încurajat acest lucru, poate doar în anumite situații particulare. „Tocmai de aceeea spuneam că atunci când programarea se va face prin medicul de familie dumnealui este în măsură să facă acest triaj medical chiar înainte de vaccinare, și practic se confirmă prin programare că acea persoană se încadrează în categoria de boli cronice”, a afirmat Gheorghiță.

Astăzi soseşte în ţară prima tranşă de vaccin anti-COVID-19 de la Moderna

Prima tranşă de 14.000 doze de vaccin Moderna va ajunge astăzi la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, informează Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), potrivit Agerpres.
Conform sursei citate, transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse la Bucureşti pe cale terestră.
Dozele vor fi depozitate la Centrul Naţional de Stocare, urmând ca în perioada următoare să fie distribuite în centrele regionale şi de vaccinare.
Recomandarea pentru vaccinul Moderna este de administrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani.
„Cele două variante de vaccinuri disponibile în UE sunt foarte asemănătoare. Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeaşi. Vaccinul BioNTech Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune, încă, măsura în care previn şi infecţia asimptomatică cu virusul SARS-CoV-2”, se arată în comunicatul citat.
Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învaţă corpul să genereze anticorpi necesari în lupta cu virusul.
Potrivit CNCAV, „fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile şi nu influenţează în vreun fel ADN -ul celular, având în vedere că nu pătrunde în nucleu”.

administrator

Related Articles

Lasă un răspuns