Warning: foreach() argument must be of type array|object, string given in /home2/stiriprahovene/public_html/wp-content/themes/barta/inc/modules/rt-post-ticker.php on line 24

Ieri, de Bobotează, credincioșii ortodocși au luat de la biserici „medicamentul care este dar de la Dumnezeu”

ieri,-de-boboteaza,-credinciosii-ortodocsi-au-luat-de-la-biserici-„medicamentul-care-este-dar-de-la-dumnezeu”

Nicoleta Dumitrescu
Violeta Stoica

Ieri, de Bobotează, în locul gerului care, pe vremuri – când iernile erau cu zăpadă și frig de crăpau pietrele – împrumutase numele acestei sărbători, a fost vreme deosebit de frumoasă, cu soare generos, de adevărată primăvară. Pe de altă parte, pandemia și rigorile impuse pentru a se ține în frâu răspândirea noului virus au făcut ca procesiunile de sfințire a apei de către preoți să aibă altă rânduială. Astfel, la toate bisericile, ritualul de sfințire a apei a avut loc în Ajunul Bobotezei, în vederea respectării normelor sanitare, ulterior, Agheasma Mare fiind îmbuteliată în sticle pentru a fi împărțite credincioșilor. Situația a fost valabilă și la lăcașurile de cult din Ploiești, de exemplu, la Biserica Sf. Antonie cel Mare, dintre cei 1000 de litri de apă sfințită, 800 de litri fiind îmbuteliați în tot atâtea sticle. Așa cum am putut afla, pentru pregătirea sticlelor care urmau să fie umplute cu Agheasma Mare, după procesiunea de sfințire a apei, pe data de 5 ianuarie, voluntarii de la această biserică s-au trezit cu noaptea în cap, la 5 dimineața, și au stat până seara târziu, întrucât pe fiecare sticlă în parte s-au pus etichete pe care se putea citi ”Agheasma Mare, Parohia Sfinții Voievozi-Ploiești”, toate recipientele, care erau noi, după umplere fiind sigilate. Ca urmare, față de alți ani, când se formau cozi lungi, dată fiind noua organizare de sfințire a apei, ieri, în timpul slujbei de Bobotează, credincioșii au putut să-și ia singuri, prin intermediul unor robineți, agheasmă din vasul cel mare în care fusese sfințită apa, pe la ora 11.30 fiind zărite doar două persoane. Începută la opt dimineața, la slujba de Bobotează de ieri, la biserica menționată, au participat nenumărate persoane, iar pentru că era soare, s-a stat și afară. Cu acest prilej, cei prezenți la această biserică au putut afla despre semnificația acestei sărbători, dar, mai ales, despre binefacerile apei sfințite de Bobotează. Astfel, menționând că, în 2006, când a fost în ”Țara Sfântă”, a putut vedea ”minunea dumnezeiască”, respectiv cum, după ce plouase cu o seară în urmă, apele Iordanului s-au limpezit după ce fuseseră aruncate în ele crucea și busuiocul, preotul Gheorghe Lazăr a ținut să le transmită credincioșilor prezenți că e bine ca, până pe data de 14 ianuarie, în fiecare dimineaţă, pe nemâncate, să guste – rostind şi o rugăciune – din Agheasma Mare , întrucât aceasta ajută sănătății sufletului și trupului. ”Această apă sfințită este dar de sfințenie, plină de har. Este medicament dumnezeiesc, superior tuturor medicamentelor. Să luăm cu credință acest medicament, care este dar de la Dumnezeu. Agheasma Mare vindecă boli, vindecă sufletul, iar înaintașii noștrii sfințeau cu acest dar casa și ogoarele. Așa că prețuiți acest medicament!”, a mai spus preotul Gheorghe Lazăr.
De asemenea, și la Biserica Domnească Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Ploiești, peste 800 de sticle cu Agheasmă Mare au fost pregătite și oferite credincioșilor de către voluntarii care au menținut ordinea astfel încât oamenii să respecte regulile stabilite de autorități. Locuitorii din cartierul Mihai Bravu, unde se află Biserica Domnească, lăcașul de cult cel mai vechi din Ploiești și monument istoric, au stat la rând pentru a primi câte o sticlă de agheasmă, busuioc și pâine sfințită.

administrator

Related Articles

Lasă un răspuns