Oraşul din mijlocul judeţului Prahova unde trecutul şi-a pus adânc amprenta. Este vorba despre oraşul Băicoi, situat fix în mijlocul județului Prahova pe următoarele coordonate: 45,02 grade latitudine nordică și 25,52 grade longitudine sudică la o distanță de 20 km nord de Ploiești, respectiv 16 km sud de Câmpina, la un nivel mediu de 250 m deasupra mării.
Primele vestigii istorice descoperite pe raza orașului s-au găsit la Țintea și datează din aproximativ 341 î.Hr. Detalii AICI.
Obective turistice care au trecut proba timpului
Cei care vor să facă o excursie în oraşul din mijlocul judeţului Prahova, trebuie să ştie că există o mulţime de obiective turistice:
1. Ruinele bisericii „Sf. Anton si Sf. Imparati” ridicate de Cleopatra Trubetzkoi in perioada 1838 – 1845. Ctitora este cea care l-a descoperit pe Nicolae Grigorescu si care, in 1853, l-a chemat sa ii zugraveasca biserica.
2. Biserica „Sf. Imparati” – Hagica, construita in 1872;
3. Biserica Cioara – inaltata pe la 1790;
4. Monumentul eroilor din primul razboi mondial, ridicat in 1940;
5. Baile Valea Stelii, situate in Tintea, in jurul lacului sarat si al celui cu namol sapropelic.
Istoria Bisericii „Sf. Anton și Sf. Împărați”
Biserica „Sf. Anton și Sf. Împărați” are o vechime de 176 de ani . A fost ridicată de Celopatra Trubetzkoi şi figurează în Lista monumentelor. La aprope o sută de ani mai tărziu a fost restaurată, însă, în 1963 să fie mistuită de un puternic incendiu și transformată în ruine.
Ctitora este cea care l-a chemat la Băicoi să zugrăvească biserica pe Nicolae Grigorescu. Din incendiul din 1963, au fost salvate 12 icoane care reprezintă marile sărbători religioase ale anului, pictate de Nicolae Grigorescu, alpturi de zugravul Niță Pârâianu.
Vezi şi https://republikanews.ro/proiecte-inedite-la-baicoi/
Vezi şi https://republikanews.ro/sosea-de-centura-la-baicoi/
Pentru mai multe ştiri, vizitaţi site-ul republikanews.ro
Post-ul Oraşul din mijlocul judeţului Prahova unde trecutul şi-a pus adânc amprenta apare prima dată în republikaNEWS.