Warning: foreach() argument must be of type array|object, string given in /home2/stiriprahovene/public_html/wp-content/themes/barta/inc/modules/rt-post-ticker.php on line 24

O nouă atracţie pentru turişti şi localnici, la Sinaia: pasaje pietonale la înălţime

o-noua-atractie-pentru-turisti-si-localnici, la-sinaia:-pasaje-pietonale-la-inaltime

Violeta Stoica

Din vara anului viitor, atât localnicii, cât și turiștii care vor vizita Sinaia, vor avea posibilitatea să parcurgă drumul dintre mai multe puncte ale orașului la înălțime, pe două pasaje pietonale ce vor fi construite cu fonduri europene.
Primăria Sinaia, în calitate de autoritate contractantă și beneficiar al fondurilor externe pentru proiectul NoCo2 – Cale pentru pietoni, a lansat procedura de achiziție a lucrărilor destinate amplasării a două pasaje pietonale la înălțime, respectiv una la intersecția strazilor Aleea Kusadasi și Str. Walter Mărăcineanu și cealaltă – la intersecția Calea București (DN1) cu strada Badea Cârțan, precum și a altor investiții de modernizare a zonelor adiacente celor două pasaje și devieri de rețele de utilități. Valoarea investiției este de 18.391.439,37 lei fără TVA.
Inițiativa autorităților locale din Sinaia are în vedere creșterea mobilității urbane și reducerea emisiilor de carbon, prin crearea unui traseu pietonal care să determine o creștere a interesului pentru circulația fără autoturisme private. De aici și denumirea proiectului – NoCo2 – Cale pentru pietoni. Practic, prin implementarea acestui proiect, turiștii și localnicii vor beneficia de un pasaj pietonal integrat ce va asigura o tranzitare mai atractivă a stațiunii, diminuându-se totodată emisiile de gaze cu efect de seră. De asemenea, persoanele cu dizabilități vor avea la dispoziție o infrastructură de circulație pietonală accesibilă.
“Vom construi două pasarele unice în România (una dotată cu lift, amplasată în spatele Colegiului Mihail Cantacuzino, pe Aleea Kusadasi), care vor traversa râurile Zgârbura, respectiv Izvorul Dorului. Punțile de legătură vor facilita accesul celor peste 5000 de sinăieni, în mai mare siguranță, din cartierele Izvor și Platou-Izvor către centru. NoCo2 – Cale pentru pietoni este proiectul prin care vom crește mobilitatea urbană, utilizând soluții inovative reducând emisiile de dioxid de carbon în orașul Sinaia, prin crearea unui traseu pietonal. Este astfel încurajată deplasarea cetățenilor pe jos în defavoarea plimbărilor cu autoturismul”, a anunțat, la semnarea contractului de finanțare, primarul orașului Sinaia, Vlad Oprea.
În prezent, în Sinaia există zone pietonale de recreere sau de agrement, în parcuri, piețe, zona centrală a orașului, pe strada 1 Decembrie 1918, foarte atractive atât pentru turiști, cât și pentru locuitorii din zonă.
Efectele pozitive ale implementării proiectului vor fi crescute prin corelarea acestuia cu alte măsuri destinate promovării mobilității urbane durabile, cum sunt renunțarea la mijloacele de transport poluante și folosirea mersului pe jos și a bicicletelor sau a trotinetelor. De asemenea, stimularea utilizării pasarelelor pentru deplasări în zonă, mult mai sigure decât utilizarea rutelor clasice, respectiv a străzilor cu trotuare înguste, care nu pot fi modificate din cauza specificului terenului.

administrator

Related Articles

Lasă un răspuns