Warning: foreach() argument must be of type array|object, string given in /home2/stiriprahovene/public_html/wp-content/themes/barta/inc/modules/rt-post-ticker.php on line 24

Începe imunizarea prahovenilor şi cu vaccin produs de Moderna

incepe-imunizarea-prahovenilor-si-cu-vaccin-produs-de-moderna

N. Dumitrescu

Din primul lot de vaccin produs de Moderna și ajuns deja în România pentru imunizarea anti Covid-19, 2.300 de doze au fost solicitate și pentru Prahova, administrarea lor începând de astăzi, beneficiare fiind persoanele încadrate în a doua etapă de vaccinare. Potrivit informațiilor furnizate de către Direcția de Sănătate Publică Prahova, până ieri, în județul Prahova au ajuns 29.783 de doze de vaccin anti SARS-CoV-2, dintre care 27.483 sunt doze Pfizer/BioNTech, iar 2.300 doze sunt produse de compania Moderna. Dintre acestea, 27.000 au fost consumate până ieri la ora 13.00, alte 2.545 (2.300 Moderna și 245 Pfizer) fiind în curs de administrare. Numărul total al persoanelor din județul Prahova care au primit și a doua doză, până în prezent, este de 3.904. În ultimele 24 de ore a fost raportată o nouă pierdere, doza irosită fiind la centrul de vaccinare de la Spitalul Orășenesc Băicoi, astfel că numărul total al dozelor pierdute, în județ, a ajuns la 38.
Potrivit Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19, ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-CoV-2, iar ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii. S-a menționat că fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrund în nucleu. Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași, vaccinul BioNTech Pfizer (Comirnaty) având o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are eficacitate de 94,1%. Ambele vaccinuri necesită două administrări – pentru cel produs de prima firmă rapelul se administrează la 21 de zile, iar pentru vaccinul Moderna la 28 de zile.

administrator

Related Articles

Lasă un răspuns