Sigurante automate: protectie sigura pentru reteaua ta electrica

O siguranta automata este un comutator electric automat, menit sa apere circuitele electrice de un scurtcircuit, evitand astfel daunele provocate de efectul termic declansat de un curent mai mare decat cel nominal.

Sigurantele automate se deosebesc de cele clasice prin faptul ca au nevoie de un zavor mecanic pentru a fi mentinute inchise. Astfel, sunt blocate contactele mobile si deci nu exista consum de energie.

Ce tipuri de sigurante electrice exista?

Astazi, absolut toate tablourile electrice cu utilizare casnica se doteaza cu sigurante automate. Sigurantele automate sunt inlocuitorul performant al vechilor sigurante fuzibile din tabloul electric, acele conuri ceramice care trebuiau insurubate si desurubate de fiecare data cand avea loc o pana de curent.

Desi rolul ambelor tipuri de dispozitive (sigurante fuzibile si sigurante automate) este acelasi, respectiv de a preveni supraincarcarea circuitului electric prin intreruperea cat mai rapida a alimentarii, principiile de functionare sunt total diferite.

Pentru a putea avea o idee despre sistemul de protectie din trecut, trebuie sa stii ca vechile sigurante reactionau la suprasarcini prin topirea elementului fuzibil (fir sau lamela conductoare), fapt ce provoca intreruperea curentului, insa implica schimbarea ulterioara a sigurantei.

Spre deosebire de acestea, principiul de functionare al sigurantelor automate presupune declansarea unui comutator intern la detectarea supraincalzirii circuitului electric. Tocmai de aceea, pentru a repune circuitul in functiune, nu va trebui sa schimbi siguranta sau elemente din alcatuirea acesteia, ci doar sa actionezi manual comutatorul.

Acest sistem modern deosebit de eficient permite sigurantelor automate sa ofere un grad de protectie mult mai mare in comparatie cu cele clasice, care implicau topirea elementului fuzibil si, implicit, un risc de incendiu.

Sigurantele automate confera protectia necesara si obligatorie fiecarei instalatii electrice moderne din doua puncte de vedere, asadar iata cele doua caracteristici functionale ale acestor dispozitive:

– protectia la scurtcircuit – aceasta se refera la functia disjunctorului sigurantei automate de a proteja instalatia electrica (si, implicit, imobilul deservit) de posibilele incendii provocate de un scurtcircuit;

– protectia la suprasarcina – aceasta se refera la rolul sigurantei automate de a proteja circuitul electric de posibilele pericole pe care le poate implica orice supraincarcare.

Sigurantele automate disponibile astazi in oferta distribuitorilor de materiale si aparataje electrice, spre exemplu DiversMarket.ro, pot fi de urmatoarele tipuri:

– intrerupatoare automate monopolare;

– intrerupatoare automate bipolare;

– intrerupatoare automate tripolare;

– intrerupatoare automate diferentiale;

– intrerupatoare automate cu declansator de tensiune minima.

Tipurile de sigurante automate enumerate mai sus se potrivesc oricarui tip de circuit electric, fiind optiuni standard pentru instalatiile electrice moderne de joasa tensiune.

Acest tip de intrerupatoare iti pot aduce multe beneficii, asa ca ar fi bine sa stii ca:

– In cazul pierderii curentului, acesta se restabileste imediat, fara sa mai fie necesara instalarea unui nou component in locul celui ars.

– Nu este nevoie sa ai un stoc de diverse elemente de rezerva si deci eviti crearea unor diverse situatii de risc pentru locuinta;

– Instalatia electrica este protejata eficient impotriva suprasarcinilor.

Siguranta familiei si a locuintei tale nu pot fi evaluate in functie de pret, asadar alege cele mai performante sisteme si dispozitive electrice in realizarea instalatiei de acasa! Fiind de calitate superioara, sigurantele automate din catalogul DiversMarket reprezinta alegeri sigure si eficiente din toate punctele de vedere!

administrator

Related Articles