Warning: foreach() argument must be of type array|object, string given in /home2/stiriprahovene/public_html/wp-content/themes/barta/inc/modules/rt-post-ticker.php on line 24

”Sărut mâna! Vă cer scuze, doamnă”. Mesajul ministrului Alexandru pentru femeia plătită cu 700 de lei pe lună

”sarut-mana!-va-cer-scuze,-doamna”.-mesajul-ministrului-alexandru-pentru-femeia-platita-cu-700-de-lei-pe-luna

„Se confirmă informația apărută în spațiul public cu privire la o angajată a unei societăți de confecții cu sediul în București și punct de lucru în Prahova care nu și-a primit drepturile salariale”, a scris miercuri seara pe Facebook ministrul muncii Violeta Alexandru, despre cazul descoperit de Libertatea. Ministrul a cerut demisia șefului ITM Prahova, care a acoperit abuzul angajatorului împotriva oamenilor plătiți sub salariul minim pe economie.

Ministrul muncii intervine într-o situație de conflict de muncă într-o fabrică de confecții, caz prezentat pe larg de Libertatea pe 2 iunie.

”Supra-controlul nu a identificat solicitarea semnată a doamnei de concediu fără plată și totuși societatea a înregistrat în contabilitate ca fiind în concediu. Inițial, la controlul ITM Prahova nu s-a văzut acest aspect”, a mai scris Violeta Alexandru. 

Ministrul Muncii a cerut demisia inspectorului șef de la ITM Prahova și i-a zis inspectorului șef de la ITM București că e ”atentă” la activitatea instituției.

”Controlul ITM Prahova&ITM București în această speță, despre care s-a vorbit în spațiul public, are minusuri. O scrie clar Inspectorul General de Stat Ucă căruia i-am cerut explicații din primul moment în care a apărut informația. Ar fi fost de dorit să mă sesizeze el și să îmi propună să comunicăm public poziția IM, nu invers”, adaugă Alexandru. 

Ministrul muncii i-a trimis muncitoarei un mesaj în care și-a cerut scuze.

Sărut mâna! Vă cer scuze, doamnă, în numele ITM și în numele Ministerului Muncii.

Violeta Alexandru:

Cum a început povestea

La începutul lui iunie, Libertatea a prezentat cazul unor muncitoare de la fabrica de confecții Tanex din Vălenii de Munte, județul Prahova. Deși au fost la muncă întreaga lună aprilie, acestea și-au primit salariile considerabil reduse pe luna respectivă.

Reprezentanții firmei au spus că acestea nu s-au prezentat la muncă, fiind în concediu fără plată în mai multe zile din luna aprilie. Dar femeile nu au depus nicio cerere pentru concediu fără plată.

Una dintre aceste muncitoare este Angela Manole, care a făcut o sesizare la ITM Prahova. Aceasta a primit 693 lei pentru o lună întreagă lucrată. O altă sesizare a mai fost făcută la aceeași instituție de către fiica unei muncitoare.

ITM Prahova a efectuat un control la fabrica respectivă, cu întârziere, iar apoi a trimis documentele spre analiză la ITM București.

ITM București a confirmat poziția angajatorului, că muncitoarea nu ar fi fost la muncă

Angela Manole a primit răspunsul de la ITM București luni, 22 iunie. 

Din statul de plată aferent lunii aprilie reiese că: În cursul lunii aprilie ați beneficiat de 11 zile concediu fără plată.

Răspunsul ITM București:

Însă muncitoarea nu a depus nicio cerere pentru concediu fără plată. Iar ITM Prahova nu a verificat dacă acest document există sau nu. 

În plus, muncitoarea are ca dovadă abonamentele de transport cu care s-a deplasat la fabrica în luna aprilie, probă de care și-a amintit într-un dialog cu Libertatea.

Abonamentele de transport pentru perioada 1-10 aprilie, respectiv 13-30 aprilie

administrator

Related Articles

Lasă un răspuns