Warning: foreach() argument must be of type array|object, string given in /home2/stiriprahovene/public_html/wp-content/themes/barta/inc/modules/rt-post-ticker.php on line 24

Poluare cu PM10 la Ploiești. Ministerul Mediului, explicație pentru nivelul ridicat în aer al pulberilor în suspensie

poluare-cu-pm10-la-ploiesti.-ministerul-mediului,-explicatie-pentru-nivelul-ridicat-in-aer-al-pulberilor-in-suspensie

Ministerul Mediului a anunțat că, în cursul nopții de 24/25 octombrie (între orele 20.00 și 24.00) concentrațiile poluanților monitorizați în cadrul Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului au înregistrat creșteri la aproape toate stațiile de monitorizare din țară. La Ploiești, au fost raportate valori la fel de mari, în special în stația de monitorizare PH5.

La stațiile PH1 și PH2 din Ploiești, valori mai mari la pulberile în suspensie s-au înregistrat în intervalul 20.00 – 23.00, când nivelul PH10 s-a situat între 80,45 – 90,75 unități/mc, în timp ce în stația de monitorizare PH5, la indicele specific corespunzător, s-au înregistrat valori orare mai mari de 100 de unități/mc.

Potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Mediului, valoarea limită zilnică pentru protecția sănătății umane este de 50 ug/m3.

Ministerul Mediului a anunțat că în stațiile de monitorizare a calității aerului, la nivel național, s-au înregistrat creșteri la aproape toate stațiile de monitorizare din țară.

„În ceea ce privește aglomerarea București-Ilfov, valoarea concentrațiilor de PM2,5 raportată la cea a PM10 (aprox. 80%) indică existența unor procese de ardere desfășurate la începutul serii, creșterea concentrațiilor fiind favorizată de dispersia foarte slabă a poluanților (calm atmosferic aproape total instaurat de la ora 18:00). Nu au fost depășite valorile limită, cu excepția PM10, în cazul căruia concentrația medie zilnică a depășit valorile limită la stațiile B6 (60 micrograme/mc) și B1 (55 micrograme/mc)”, a susținut Ministerul Mediului.

Potrivit Ministerului Mediului, „evoluția concentrațiilor (PM10, PM2,5 NO2, CO, benzen) și a indicatorilor meteo indică posibile cauze emisiile din traficul rutier acumulate pe parcursul zilei și încălzirea rezidențială cu lemne și alte tipuri de combustibil din zonele periurbane ale Bucureștiului”.

Ministerul Mediului susține că, deși emisiile de poluanți nu au fost semnificative, factorii meteo au influențat dispersia poluanților și au condus la aceste creșteri față de zilele precedente.

„Precizăm că, pe parcursul intervalului orar în care s-au înregistrat creșterile, echipele de permanență ale Gărzii Naționale de Mediu s-au aflat continuu în teren pentru a monitoriza situația și pentru a identifica eventuale arderi necontrolate sau ilegale. În urma raportărilor, nu au fost semnalate incidente care să afecteze calitatea aerului”, a mai precizat Ministerul Mediului.

Efecte nocive asupra stării de sănătate:

Conform Ministerului Mediului, „dimensiunea particulelor este direct legată de potențialul de a cauza efecte. O problemă importantă o reprezintă particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări. Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii”.

„Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil.
Poluarea cu pulberi înrăutățește simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii. Expunerea pe termen lung la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură”, se precizează pe site-ul Ministerului Mediului.

Calitateaer.ro – monitorizare stație Ploiești:

Grafic Ministerul Mediului

Articolul Poluare cu PM10 la Ploiești. Ministerul Mediului, explicație pentru nivelul ridicat în aer al pulberilor în suspensie apare prima dată în Observatorul Prahovean.

administrator

Related Articles

Lasă un răspuns