Warning: foreach() argument must be of type array|object, string given in /home2/stiriprahovene/public_html/wp-content/themes/barta/inc/modules/rt-post-ticker.php on line 24

Focar la un centru de plasament din Prahova. 20 de copii sunt infectați cu COVID

focar-la-un-centru-de-plasament-din-prahova.-20-de-copii-sunt-infectati-cu-covid

20 de copii din Centrul de plasament de la Filipeștii de Târg, județul Prahova, sunt infectați cu noul coronavirus. Șapte dintre ei sunt în spital, iar alți 13 sunt izolați în centru. Cursurile școlare care îi învață abilități ce multora le par banale – să socializeze, să se îngrijească de sănătatea și igiena lor sau pur și simplu să fie oameni independenți – au fost abandonate temporar.

Nu știe clar cum a ajuns noul coronavirus în căminul de la Filipeștii de Târg, la sfârșitul lunii august. Acolo se aflau, la acel moment, 23 de copii cu vârste de la 7 la 14 ani.

Înainte de apariția primelor cazuri, unii dintre copii au mers în vizită la familiile lor, alții au plecat prin localitate. Salariații, la rândul lor, au avut contacte în afara centrului.

Centrul de plasament Filipeștii de Târg, din județul Prahova

Cu doar câteva zile înaintea deschiderii anului școlar, 20 dintre copii au fost diagnosticați cu COVID. La fel și opt dintre cei aproape 40 de angajați, care țin loc de mamă și tată celor mici.

Prima zi de școală i-a găsit pe șapte dintre copiii infectați la spital. Ceilalți 13 sunt izolați în centru.

“Nu au cum să facă școală online”

De școală online nici nu poate fi vorba în cazul acestor copii.

“Nu au cum să facă școală online. Hai să fim serioși! Ei sunt copii cu cerințe educaționale speciale” spune șeful Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Prahova, Viorel Călin.

Numele școlii la care sunt înscriși elevii infectați vorbește de la sine: Centrul Școlar de Educație Inclusivă. Sau Școala specială, cum i se mai spune. Iar numele cursurilor special adaptate pentru ei arată câtă nevoie au acești copii de școală.

În orar, orele de matematică, engleză sau fizică par rătăcite printre cursuri precum socializare, abilități de comunicare și limbaj, ludoterapie, formarea autonomiei personale, terapia tulburărilor de limbaj sau kinetoterapie.

Test, carantină 14 zile, apoi copiii se întorc la școală

Marți, 15 septembrie, toți copiii din centru vor fi testați din nou. La 14 zile de la diagnosticare, dacă nu mai au simptome, vor fi trimiși la școală, alături de alți copii cu nevoi speciale. La acel moment, copii nu vor mai fi testați încă o dată.

Protocolul care se aplică prevede că nu se mai testează. Noi respectăm întocmai protocolul pe care l-a stabilit DSP-ul: și în cazul copiilor, și în cazul salariaților nu se mai face alt test după expirarea celor 14 zile decât dacă au simptome

Viorel Călin, DGASPC Prahova

Viorel Călin, DGASPC Prahova | Foto: prahova-news.ro

Ca tutore al celor mici, instituția este decisă să îi trimită la școală așa cum spune legea. Ce se întâmplă dacă părinții care au copiii înscriși la aceeași unitate școlară vor protesta? 

“Dacă un părinte refuză să își trimită copiii la școală, e problema lui, nu e problema noastră. Acești copii sunt la fel ca și ceilalți, de ce să le îngrădim noi un drept? Atât timp cât acești copii au trecut de cele 14 zile, nu au simptome, de ce să nu meargă la școală? Ei au reprezentant legal, noi îi trimitem la școală, dacă un părinte nu vrea să își trimită copilul la școală, este problema lui”, mai declarat pentru Libertatea șeful DGASPC Prahova.

administrator

Related Articles

Lasă un răspuns