Warning: foreach() argument must be of type array|object, string given in /home2/stiriprahovene/public_html/wp-content/themes/barta/inc/modules/rt-post-ticker.php on line 24

Conservatorii polonezi îşi mobilizează susţinătorii împotriva manifestanţilor pro-avort

conservatorii-polonezi-isi-mobilizeaza-sustinatorii-impotriva-manifestantilor-pro-avort

Liderul partidului ultracatolic şi naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) la putere în Polonia, Jaroslaw Kaczynski, a denunţat ”tentative de a distruge” ţara şi i-a îndemnat pe susţinătorii săi ”să apere bisericile” împotriva manifestanţilor pro-avort, informează AFP, potrivit Agerpres. Kaczynski, vicepremier responsabil pentru securitate, dar care este considerat principalul factor de decizie în toate chestiunile cele mai importante, a criticat vehement „nihilismul” şi „vulgaritatea” atacurilor care, în opinia sa, „au drept scop distrugerea Poloniei”, ţară ataşată valorilor catolicismului.
„Îi îndemn pe toţi membrii PiS şi pe toţi cei care ne susţin să apere bisericile poloneze, cu orice preţ”, a declarat Kaczynski într-o alocuţiune televizată.
Polonia este de cinci zile scena unor proteste la nivel naţional după decizia de joia trecută a Tribunalului Constituţional polonez de a interzice avortul chiar şi în caz de malformaţii grave ale fătului, întrucât ar fi „incompatibil” cu Constituţia. Decizia, salutată de PiS, restrânge practic dreptul la avort doar la cazul în care femeia însărcinată este în pericol de moarte şi la sarcini rezultate în urma unui viol sau a unui incest.
„Nu vom accepta atacurile împotriva a ceea ce este sacru pentru noi, împotriva oamenilor, bisericilor”, a declarat la rândul său premierul polonez Mateusz Morawiecki, după ce edificii religioase au fost luate ca ţintă de protestatari, duminică.
Marşurile de protest au continuat marţi în mai multe oraşe ale Poloniei, iar mişcarea Greva Naţională a Femeilor, urmărită pe Facebook de aproape 400.000 de persoane, a cerut demisia guvernului.
Mai multe organizaţii feministe au îndemnat femeile să intre în grevă ieri şi să manifesteze mâine.
În Polonia se înregistrează mai puţin de 2.000 de avorturi legale pe an şi majoritatea dintre ele sunt efectuate din cauza malformaţiilor fetale grave. Însă grupurile feministe estimează că peste 200.000 de întreruperi voluntare de sarcină sunt făcute în mod ilegal în străinătate, în fiecare an.

administrator

Related Articles

Lasă un răspuns