Ce trebuie să știe părinții despre testarea covid a elevilor. Haosul generat de formularul de exprimare a consimțământului

Numeroși cititori ai observatorulph.ro ne-au sesizat faptul că directorii de școli, prin intermediul diriginților, fac presiuni pentru ca părinții să completeze formularul de exprimare a consimțământului pentru testarea covid a elevilor. Invitat la Observatorulph.ro LIVE, inspectorul școlar general din Prahova a declarat că acest formular nu este obligatoriu și că poate fi completat oricând pe parcursul anului școlar (detalii și VIDEO AICI).

Formularul de exprimare a consimțământului poate fi descărcat aici: Formular final exprimare consimtamant testare covid elevi

Prin completarea documentului, părintele își exprimă consimțământul pentru testarea antigen rapidă a copilului său de către personalul medical, în condițiile în care prezintă simptome sugestive COVID-19 sau a fost în contact cu o persoană confirmată pozitiv COVID-19 în prezența părintelui/tutorelui legal sau în absența părintelui/tutorelui legal, la recomandarea personalului medical.

În ce constă testarea covid a elevilor

Testarea covid a elevilor constă în recoltarea unui exudat nazal cu ajutorul unui tampon steril, urmată de descarcărea tamponului într-un mediu lichid furnizat de către producătorul testului și ulterior impregnarea pe o casetă de testare. Rezultatul testării este disponibil în 15 minute. Recoltarea se face doar de către personalul medical, instruit, nu de personalul didactic sau auxiliar.

Ce se întâmplă dacă părinții nu-și dau acordul

Dacă elevii au simptome de covid, iar părinții nu-și dau acordul pentru testare, aceștia trebuie să stea acasă 14 zile, timp în care vor efectua cursurile online.

Ce spune ministrul Educației despre formular și testarea covid a elevilor

„Formularul nu este obligatoriu, formularul vizează exclusiv elevii care, din păcate, ar putea prezenta simptome, și doar în cazul în care acele simptome sunt confirmate, deci elevul este confirmat ca fiind pozitiv, acel formular de testare vizează și părinții contactilor direcți ai respectivului elev, părinți care trebuie să și dea acordul sau nu asupra acestui formular.

Dacă își vor da acordul, el nu este obligatoriu, elevul va putea fi testat în școală dacă există cabinet medical.

Dacă nu există cabinet medical, pentru că testarea este un act medical și nu unul educațional, elevul va putea fi testat de către DSP.

Dacă nu-și va da acordul, din păcate, elevul va avea restricționată pentru o perioadă de 14 zile participarea fizică în colectivitate”, a explicat ministrul Educației.

Ce spune ordinul comun al Ministerului Sănătății și cel al Educației despre testarea elevilor

Ordinul comun M.E.C/M.S. nr. 3.235/93/04.02.2021 specifică în mod expres la Punctul VII, lit.b) și c) din Anexa, faptul că:

„b) În cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau alta simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare. În cazul în care există un consimțământ informat și semnat al părintelui/tutorele legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceștia vor putea fi testați, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale. Elevul care a împlinit vârsta de 18 ani va semna consimțământul personal. Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical școlar de la nivelul unității de învățământ vor fi raportate către DSP/DSPMB în maxim 24 ore. Dacă părintele/tutorele legal nu își exprimă acordul pentru testare, în cazul existenței unor simptome specifice, ca și în cazul în care nu există cabinet medical în unitatea școlară, acesta va lua legatura cu medicul de familie în vederea stabilirii pașilor următori.

c) Testarea cu teste antigen rapide se recomandă și:

1) cadrelor didactice și altor angajați ai unității școlare, simptomatici, a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs;

2) colegilor cazurilor confirmate atât elevi (colegi de clasă) cât și cadre didactice/personal auxiliar din unitatea de învățământ (inclusiv celor asimptomatici), imediat după confirmarea primului caz.”

Articolul Ce trebuie să știe părinții despre testarea covid a elevilor. Haosul generat de formularul de exprimare a consimțământului apare prima dată în Observatorul Prahovean.

administrator

Related Articles

Lasă un răspuns