Warning: foreach() argument must be of type array|object, string given in /home2/stiriprahovene/public_html/wp-content/themes/barta/inc/modules/rt-post-ticker.php on line 24

ANSVSA: Situația, la nivel național, privind focarele de pestă porcină africană

ansvsa:-situatia,-la-nivel-national,-privind-focarele-de-pesta-porcina-africana

ANSVSA a publicat, vineri, situația cu privire la focarele active, la nivel național, de pestă porcină africană.

Astfel, potrivit ANSVSA, la nivel național, sunt înregistrate un număr de 529 de focare PPA, din care 9 focare în exploatații comerciale și 5 focare în exploatații comerciale de tip A.

Din anchetele epidemiologice, potrivit ANSVSA, rezultă că principalele cauze care au condus la extinderea focarelor de pestă porcină africană sunt următoarele:

  • numărul mare de mistreți; în unele fonduri de vânătoare depășirea densității maxime de 05 mistreți/kmp, care se datorează nerespectării cotelor de vânătoare;
  • nerealizarea cerinței de a se vâna întreg efectivul de mistreți în zonele infectate conform Hotararii nr. 3/2019 Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență;
  • neefectuarea supravegheri pasive în sensul de necolecatre a cadravelor de mistreți în vederea testării în direcția PPA și neutralizarii ulterioare;
  • vânzarea/cumpărarea porcinelor domestice fără documente sanitar-veterinare care să ateste statusul de sănătate;
  • ieșirea porcinelor din zonele de protecție și supraveghere stabilite în jurul focarelor (minim 10 km) în conformitate cu cerințele Directivei 2002/60/CE;
  • mișcările necontrolate de porcine realizate de  comercianții ilegali animale vii;
  • sacrificarea porcinelor bolnave fără anunțarea medicului veterinar și conservarea produselor provenite de la acestea, având în vedere că din datele științifice virusul rezista în produse congelate/conservate ani de zile;
  • administrarea de resturi alimentare netratate termic în hrana porcilor;
  • nerespectarea măsurilor de biosecuritate în special în gospodăriile populație, dar și de către unele exploatații comerciale.

„Dintr-un studiu efectuat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor pentru România pe baza evoluției și analizei factorilor de risc epidemiologici și prezentat în ședința cu Șefii Serviciilor Veterinare din țările membre uniunii europene, din data de  27.01- 28.01.2020, se putea estima o creștere a numărului de focare în România în anul 2020 față de anul 2019, totuși prin măsurile luate de autoritățile din România s-a reușit o scădere a acestora. Este adevărat că reducerea numărului de focare în anul 2020 se datorează și restricțiilor impuse pe perioada stării de urgență aspect care demonstrează că  mișcarea necontrolată a animalelor constituie principalul factor de risc pentru difuzarea bolii”, precizează ANSVSA.

De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 3.941 cazuri la mistreți în 38 de județe. În Prahova, în intervalul menționat, potrivit datelor publicate pe site-ul ANSVSA, au fost depistate cazuri pozitive la 144 mistreți găsiți morți și la 16 mistreți vânați.

Articolul ANSVSA: Situația, la nivel național, privind focarele de pestă porcină africană apare prima dată în Observatorul Prahovean.

administrator

Related Articles

Lasă un răspuns