Warning: foreach() argument must be of type array|object, string given in /home2/stiriprahovene/public_html/wp-content/themes/barta/inc/modules/rt-post-ticker.php on line 24

Alegeri locale 2020. Aleșii județeni și locali care au renunțat la mandate înainte de a fi învestiți în funcție

alegeri-locale-2020.-alesii-judeteni-si-locali-care-au-renuntat-la-mandate-inainte-de-a-fi-investiti-in-functie

După o campanie electorală care a stat sub semnul Covid-19, mai mulți candidați care au obținut un mandat de consilier județean sau în Consiliul Local Ploiești au renunțat la funcții înainte chiar de a fi validați de instanțe. Unii au revenit la activitatea anterioară, iar alții spun că vor intra în lupta pentru un mandat de parlamentar.

Țara continuă să-și numere bolnavii de Covid, însă, separat, la trei săptămâni de la alegerile locale, încă se mai fac calcule politice, de data aceasta pentru scrutinul stabilit pe 6 decembrie, pentru desemnarea reprezentanților în Camera Deputaților și Senat.

În Prahova, dar mai ales la Ploiești, după o campanie în care nu au lipsit atacurile politice, unii candidați, după ce au câștigat un mandat de ales, au uitat de zbuciumul dinaintea scrutinului, dar și de promisiunile făcute în fața alegătorilor, și au renunțat, deja, la aceste funcții înainte să fie validați de instanțe sau să fie învestiți în funcție.

Câțiva au renunțat la mandat pentru a-și relua activitatea anterioară sau pentru  a se înscrie într-o nouă „bătălie”, pentru alegerile parlamentare.

Există însă și cazuri în care acest lucru este o consecință a legislației care permite ca pe listele de candidați la alegerile locale să figureze candidați pentru mai multe funcții, respectiv de primar, de consilier local sau de consilier județean. După câștigarea alegerilor, aceștia trebuie să opteze pentru viitorul mandat din următorii patru ani.

Prin urmare, au existat situații în care renunțarea are loc ca urmare a câștigării mai multor mandate diferite.

Este cazul viitorului primar al Ploieștiului, Andrei Volosevici, care după câștigarea mandatului de edil a fost nevoit să renunțe la mandatul de consilier local.

Judecătoria Ploiești a invalidat și alte mandate de consilier local.

„Invalidează mandatele de consilieri locali ai Municipiului Ploiești, județul Prahova, ale domnilor Volosevici Andrei-Liviu-Partidul Naţional Liberal, Calotă Emil- Partidul Alianța Liberalilor și Democraților și Beciu Narcis-Cătălin- Partidul Alianța Liberalilor și Democraților”, se arată în decizia instanței, publicată pe site-ul Judecătoriei Ploiești.

În cazul candidatului ALDE, Narcis-Cătălin Beciu acesta a optat pentru mandatul de consilier județean, iar ieri și-a depus dosarul pentru a candida pentru un mandat de senator pe listele Pro România.

Citește și: Alegeri parlamentare 2020. Listele de candidați Pro-România la Camera Deputaților și la Senat

La mandatul de consilier local se pare că a renunțat și Dragoș Rădulescu (PMP), candidat și la funcția de primar al Ploieștiului.

După alegerile locale, cum nu a câștigat bătălia pentru un mandat de primar, Rădulescu, susțin surse din PMP, ar fi renunțat la mandatul de consilier local pentru a-și continua activitatea de secretar de stat la Ministerul Educației și Cercetării.

La Consiliul Județean Prahova, situația nu diferă cu mult. Deputatul Cătălina Bozianu (PMP) a renunțat la mandatul de consilier județean, preferând să-și reia activitatea la Camera Deputaților. Parlamentarul deschide lista de candidați PMP pentru alegerile parlamentare din decembrie, la Camera Deputaților.

Citește și: Alegeri parlamentare 2020. PMP Prahova a depus dosarele de candidați la Biroul Electoral Județean

Tribunalul Prahova a invalidat și mandatul de consilier județean al lui Cătălin-Codruț Popescu. Acesta, candidat pe lista Alianței PNL USR PLUS la Consiliul Județean Prahova, și-ar fi dat demisia.

Citește și: Alegeri locale 2020. Lista consilierilor județeni validați de Tribunalul Prahova

Lista celor care vor renunța la mandatele de aleși locali va fi, însă, mult mai lungă, după ședința de învestire în funcție, când vor începe să fie luate în calcul nelipsitele numiri în structurile din subordinea Consiliului Local și Consiliului Județean Prahova. Bineînțeles, în aceste cazuri este de preferat un loc bine plătit la stat, față de indemnizația de consilier local sau de consilier județean.

Articolul Alegeri locale 2020. Aleșii județeni și locali care au renunțat la mandate înainte de a fi învestiți în funcție apare prima dată în Observatorul Prahovean.

administrator

Related Articles

Lasă un răspuns